Pomembno obvestilo!

Oglejte si naš novi veleprodajni katalog

Za ogled kliknite tukaj.

Vzdrževanje talnih oblog

 

NAVODILA ZA UPORABO IN VZDRŽEVANJE TALNIH OBLOG
Talnim oblogam, katere so primerne za polaganje na talno gretje, ki je namenjeno dogrevanju prostora, stalna temperatura tal ne sme nikoli preseči 27 OC, priporočamo pa maksimalno temperaturo 25 OC.
Človek se najbolje počuti pri prostorski klimi cca. 20OC in 50 – 60% relativni zračni vlagi. Talna obloga je s takšno prostorsko klimo tehnično usklajena. V kolikor so odstopanja od zgoraj navedenih vrednosti prevelika, lahko pride do nastajanja fug, konkavnosti, oziroma konveksnosti.
Relativna zračna vlaga med 30 in 70% se lahko tolerira le za zelo kratek čas. V času kurilne sezone je zračna vlaga v prostoru še posebej nizka. Opozarjamo, da lahko ekstremni pogoji prostorske klime npr. relativne zračne vlage cca. 30% v kurilni sezoni povzročijo koritavost in razpoke na površini talne obloge. Da bi to preprečili, je potrebno v času kurilne sezone paziti, da klimatski pogoji v prostoru vsaj približno odgovarjajo normalnemu področju tolerance. Ko se zrak segreva, njegova relativna vlaga v prostoru hitro pada, kar je lahko vzrok za razsušitev talne obloge (nastajanje razpok, "fug" in koritavost). To se lahko regulira z postavitvijo aparata za vlaženje prostora.
Pri uporabi talnega gretja, je potrebno postopoma dvigovati, kot tudi spuščati temperaturo ogrevalne vode v sistemu in sicer ne več, kot 5 OC na dan. Maksimalna temperatura ogrevalne vode v sistemu ne sme v nobenem primeru preseči 45 OC. Zelo pomembno je tudi, da stalna temperatura površine talne obloge ne prekorači 25 OC.
Za normalno čiščenje talne obloge v gospodinjstvu zadostuje čiščenje z rahlo navlaženo krpo (opozorilo: preveč vlage lahko privede do nabrekanja talne obloge) in dodatkom čistila kot npr. HARO; CLEAN & GREEN. Kakršno koli razlitje tekočine po talni oblogi je potrebno takoj pobrisati. Topila in amonjak lahko poškodujejo obdelano površino talne obloge.
Za preprečevanje poškodb površine talne obloge, je potrebno pod noge stolov, miz in premičnega pohištva pritrditi podložke iz klobučevine oziroma na delavnih mestih pod stoli uporabiti prozorno polikarbonatno folijo. Stoli s koleščki pa morajo biti opremljeni s koleščki iz sive gume in v nobenem primeru ne iz kovine ali plastike.


DODATNA NAVODILA ZA VZDRŽEVANJE OLJENEGA PARKETA
Oljeni parketi zahtevajo posebno nego. Najprej je potrebno dobro očistiti prah, kar storimo z normalno metlo na ščetine ali pa z sesalcem za prah. Zelo priporočljivo je tudi, da se pobriše še z antistatično krpo, ki povleče na sebe ostanke prahu.
Priporočljivo je tudi čiščenje tal z vlažno krpo, ki smo jo predhodno navlažili z vodo in proizvodom kot npr. HARO – CLEAN & GREEN (glede uporabe upoštevati tehnična navodila proizvoda). Nikakor se ne sme za čiščenje uporabljati alkohol, amoniak ali ostala čistila, ki niso namenjena za oljene površine. Pomembno je, da je krpa s katero čistimo dovolj ožeta, da ne pride v stik s parketom prevelika količina vode. Prav tako se ne priporoča, da se uporabljajo pripomočki kot npr. »mop«.
Glede na obremenjenost prostora se na tri do dvanajst mesecev opravi periodično oljenje, vendar priporočamo, da to izvede strokovnjak.
Zgoraj navedena priporočila so zasnovana na podlagi naših izkušenj iz prakse. Glede na to, da so lahko resnični pogoji zelo različni, se iz naših priporočil ne more zahtevati nobena jamstva ali odškodninski zahtevki.

Posebna ponudba

Koristni nasveti naših strokovnjakov

VSI IZDELKI

Ne najdete želenega izdelka? Imate vprašanje? Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo pomagali.

Povpraševanje